Aktuálisan megfigyelhető jelenség a munkaerőpiacon, hogy a dolgozó kevésbé lojális a munkaadójához, így sokkal nehezebb megtartani, hiszen az első adandó probléma alkalmával új lehetőségek után néz. Hogyan befolyásolja globálisan a piaci szereplőket, és honnan is ered ez a tendencia, miszerint “A hülye főnököt le kell cserélni”? És hogyan tehetünk ellene? Olvass tovább, és minderre megtudod a választ!

Mit üzen a média?

Ha nem tetszik valami, akkor egyszerűen állj fel! Ne dolgozz bárkinek, légy a saját főnököd!

Dolgozz home officeban! Vállalkozz az álmodért!

A média sajnos “ellenünk beszél”. Persze ezzel nem azt mondjuk, hogy nincs olyan helyzet, amikor menni kell, vagy hogy mindenki dobja el a vállalkozó kedvét és vesse alá magát a céges életmódnak, de bizony a legtöbb esetben nem a menekülés a megoldás, és a vállalkozói életforma sem való mindenkinek, amire sokan csak túl későn jönnek rá, amikor már túl nagy a tét.

Hova vezet ez?

Ez egy rendkívül erős negatív propaganda, amit látnunk kell, és amivel foglalkoznunk kell. Cégvezetőként nem tehetjük meg, hogy nem veszünk tudomást egy olyan jelenségről, ami ilyen nagy hatással van ránk, mert igenis tehetünk ellene. Ha megnézzük, ennek a következményei rémisztőek, nem csak a cégeket, a csoportokat, de a munkavállalókat, az egyént is nagyon gyengíti ez az irányvonal. A cégvezetőknek új stratégiákat kell kidolgozniuk, amikkel a dolgozó megtartására koncentrálhatnak. Eddig minden csak arról szólt, hogyan szerezd meg a jó munkaerőt, ma már a megtartásán is kell dolgozni.

Hogyan tarthatod meg a jó munkaerőt?

Vezetőként felelősek vagyunk a munkatársainkért. Nekünk kell biztosítanunk, hogy tudjanak teljesíteni, és ideális esetben még jól is érezzék magukat a munkahelyi környezetben, hiszen ez nemcsak az ő érdekük, hanem a cég globális fejlődésének az alapja is. Az én ügyfeleim tesznek ezért nap mint nap. Hogyan tehetsz ezért Te is?

Pozitív cégvezetés

A pozitív cégvezetés egy kulcseleme a jó munkaerő megtartásának, de sokan rosszul értelmezik a fogalmat. Ez nem azt jelenti, hogy szemet hunyunk a nehézségek felett. A probléma a tapasztalatom alapján nem a felső vezetésben van, hanem a középvezetői rétegben. A sikeres cégvezetőknek az a titkuk, hogy értenek az emberekhez, a középvezetők között azonban nem biztos, hogy ez az adottság mindenkinél rendelkezésre áll. A jó hír az, hogy ez egy tanulható dolog, a megfelelő figyelemmel, képzésekkel minden vezető számára elsajátítható, és az egységes vállalati kultúra kialakításával támogatható.

Vállalati kultúra kialakítása

Az egységes vállalati kultúra kialakítása, jelentőségének elismerése még nagyon gyerekcipőben jár Magyarországon. A cég alkalmazottai számára nem áll rendelkezésre egy megfelelő keretrendszer, amit a vállalati kultúra biztosítana, nincsenek vezetői képzések, nem tudjuk, hogyan motiváljunk, hogyan kezeljük a hibát, hogyan dicsérjünk. Sok munkavállaló, az ilyen képzettségben hiányos vezetők és az általánosságban megosztott, nem következetes menedzsment áldozata lesz.

Jó PR

Hogy jön a PR az ideális munkaerő megtartásához? Az emberek nem csak EGY munkahelyet keresnek,  JÓ munkahelyet akarnak. Egy céget, amire büszkék lehetnek. Egy olyan márkát, amit boldogan képviselhetnek a családjuk és a barátaik előtt. Minden cégnek megvannak azon jó tulajdonságai, amiket kihangsúlyozhat, csak ezt el is kell juttatni az emberek tudatáig.

Ezekről a kulcselemekről fog szólni a Hiányzó összetevő képzés! Ezen a képzésen megkapod az összes tudnivalót, módszert és eszközt, amivel a csapatod hangulatát, motivációs színvonalát és vállalati kultúráját olyanná teheted, hogy öröm legyen Nálad, Neked dolgozni.

Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd Fel A Csapatod!