Nem könnyű manapság céget vezetni itthon! Nagyon nem az. Egy rövid gondolatot mondok el ennek kapcsán, ami viszont könnyebbé fogja tenni.

Egyre gyakrabban arról ír a sajtó, hogy a bérfelzárkóztatás fogalma lett fájóan aktuális nálunk. Dinamikus növekedési folyamat figyelhető meg az elmúlt években, de a magyar munkavállalók még mindig keveset keresnek, és sokan hagyják el az országot a 2010-es évek eleje óta, mert Nyugaton jobb lehetőségekre számítanak.
 

De mi az, amit a munkavállalók nem vesznek figyelembe?

Egyszerűen fogalmazva: azt, hogy máshol sem fonják kolbászból a kerítést! Ezt a gondolatot céged PR-jében, a toborzással kapcsolatos üzeneteidben érdemes kommunikálnod.

Konkrétan nemrég a Kossuth Rádió műsorában Németh Dávid elemző beszélt erről, és mondanivalója lényegét a Gondola portál is ismertette. Habár a hazai és a nyugat-európai bérek közt háromszoros, négyszeres különbségek is megfigyelhetők, ez a kijelentés logikailag nem egyenértékű azzal a munkavállaló szemszögéből nézve, hogy odakint háromszoros, négyszer jobban élhetne, vagy (ami megint egy kicsit más:) hogy háromszor, négyszer több terméket vásárolhatna a pénzéből. Mert ott az árak is ezzel arányosan, legalább ennyivel magasabbak!

A problémát más szemszögből érdemes tehát szemügyre venni, hogy tisztábban lássunk. A kulcskérdés egyre inkább az lesz, hogy a cégek mennyit tudnak fejleszteni, javítani a saját hatékonyságukon, hogy a béreket emelni lehessen. Emellett a csapatépítésbe, az alkalmazottak képzésében való idő- és pénzbefektetés fogja meghatározni idehaza a bérek emelkedését.

Egyszerűbben fogalmazva: ha remek embereket veszel fel, akik bőségesen kitermelik a maguk fizetését, vagy ilyenekké tudod képezni a munkatársakat, akkor az alkalmazottaid nagyobb fizetést kaphatnak, mert nem kell az alkalmatlan munkaerőt a nyakukban cipelniük.

Ugyanakkor számtalan olyan dolog van, amit Te némi tudatos odafigyelés, tanulás árán könnyedén megadhatsz a csapatodnak, és ami Nyugaton vagy a multiknál hiányozna nekik. Melyek ezek a tényezők, amelyek lehetővé teszik, hogy megtartsd a kiváló munkaerőt, és még véletlenül se hagyd elcsábulni? Erről fog beszélni nekünk Marten Runow a Hogyan tartsd meg a jó munkaerőt? című előadásán hamarosan, itt nálunk, Magyarországon.

Ez kötelező képzés lesz, semmiképp ne hagyd ki!
 
 
Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd Fel A Csapatod!