Előre figyelmeztetlek, ez egy elfogult cikk lesz, mert egy olyan cégről szól, akit azonnal a szívembe zártam és csodálom a hozzáállásukat. A Bertis is egy családi vállalkozásként indult, mint a legtöbb kkv Magyarországon és Romániában. A legtöbb multi is családi vállalkozásként kezdte. A cégek között “csak” az a különbség, hogy vannak olyan családi vállalkozások, amik nem élnek túl vagy picik maradnak és vannak olyan családi vállalkozások, akik fejlődnek, prosperálnak, akár multivá is válnak. Ma arra keressük a választ, mitől tud nagyra nőni egy cég?

A növekedés titka

Amikor a sepsiszentgyörgyi Bertist megismertem 2 éve, már akkor is nagynak számítottak, mert 400 körüli munkatársuk volt. A múlt héten ez a szám meghaladta a 950-et. Felmerül a kérdés: mi a növekedés titka?
Először is, szögezzük le alapvetésként, hogy amit csinálsz, annak a minősége nagyon magas kell, hogy legyen. Csak ez lehet a fejlődés stabil alapja. Bármilyen terv, álom megvalósítása azzal kezdődik, hogy vannak hozzá emberek, akik elvégzik a munkát. A Bertisnél a cég tulajdonosa felismerte, hogy nem elég csak úgy bővíteni a létszámot, ahogy a termelés megkívánja. A másik nagy felismerése volt, hogy ekkora céget már nem tud egyedül irányítani, vezetőkre van szüksége.

Hogyan találja meg a vezetőit? Mivel napi szinten kapcsolatban van az embereivel, és különös érzéke van arra, hogy figyeljen rájuk, meglátja bennük a vezetői potenciált. Az egyik legfiatalabb vezetője sofőrként került be a cégbe. Elképesztően tehetséges fiatal, nem véletlen, hogy ma már a cukrászüzemet irányítja. Tibor folyamatos kétirányú kommunikációt folytat az embereivel a feladatai mellett, így keresi és meg is találja a gyémántokat.

Csak hogy el tudd képzelni a személyiségét, elmondom, mi a legnagyobb bánata: hogy már nem tudja mindenkinek a nevét a cégben. 400 ember körül még mindenkit meg tudott szólítani név szerint, ma a 950-nél már akadnak problémái.

A vezetők megtalálása után jön a képzés

Amin most dolgozunk közösen, az az, hogy a vezetőknek kinevezett emberek valódi vezetőkké váljanak. Hogy képviseljék az eszmeiséget, a magas etikai szintet, ami a céget is jellemzi. Vezetői képzéssorozatot kezdtünk. Ez úgy néz ki, hogy ott ül a tréningemen 20 ember szombat-vasárnap, a saját szabadidejüket feláldozva. És nem csak ülnek, hanem csillogó szemmel, áhitattal, alázattal hallgatták elejétől a végéig a mondanivalómat, mert tudják, hogy ez a cég érdeke.
A kétnapos vezetői képzésen végigvettük a személyzeti problémákat, és az összes olyan szituációt, ahol vezetőként döntéshelyzetbe kerülünk a munkatársakkal kapcsolatban. A képzés végén egyesével végigkérdeztem az embereket, hogy milyen volt számukra a két nap, Tibor a hátsó sorból előre jött, hogy jól lássa, hogy mit gondolnak az emberei. Nem volt olyan munkatárs, aki ne köszönte volna meg meghatódottan Tibornak a sok gondoskodást, amit az évek alatt kapott.
Tibor a maga szerénységével azt válaszolta a visszajelzésekre, kicsit zavarban, hogy ő eddig nem tudatosan építette a cégét, hanem szeretettel csinálta. Ezt a szeretetet, ezt a fényt akarják most még tovább erősíteni az új vezetői is. Nem csoda, hogy elfogult vagyok velük szemben, ugye?
Ha még nagyon sok ilyen ember lenne, az egész országot felvirágoztatnák. Merni kell nagyot gondolni az emberinkről. Ahogy már korábban is írtuk, nem profikat kell keresni, profikat kell csinálni a jó emberekből. Ha odadjuk nekik a lehetőséget és a tudást, akkor örömmel élnek vele.

De nem csak a vezetőkkel foglalkoztunk

Tibor azt kérte, a bolti dolgozóknak is tartsunk képzést, hogy ők is kapjanak egy kis gondoskodást, kikapcsolódást, jusson el hozzájuk is sok szeretetrészecske. 🙂 Közel 130 ember jött, két csoportban. A két műszak váltotta egymást, aki délelőtt tanult, az délután dolgozott és fordítva.

Tanultunk az érzelmi hozzáállásról, ami befolyásolja az ember egész életét és akár a bolt forgalmát is. Nem kell nagy dologra gondolni, nagyon egyszerű adatokat adtam. Amikor bejöttek az emberek, félszegen, hátulról töltötték meg a sorokat. Nem nagyon voltak még ilyen képzésen, de az első 10 perc után ők is olyan lelkesen tanlultak, mint a vezetői tréning résztvevői. A képzés után az utcán álltak az emberek. Kérdeztük, hogy miért nem mennek haza? Mondták, hogy ők maradnak “üdítőzni”, bejöttek és egymással beszélgettek, ahelyett, hogy rohantak volna haza.
De én csak egy voltam a trénerek közül, az egész hétvége egy Bertis csúcstalálkozó volt! Az én képzéseim közben Mayer Gyula, a Veszprémi Séf Iskola ügyvezetője képezte a pincéreket, Vincze Robi, a Piroska Gyula Tréning erdélyi partnere pedig az értékesítőket.

Itt a jó példa, csak csinálni kell

A Bertis azt a titkot is megfejtette, hogy nem lehetsz sikeres anélkül, hogy ne tápláld a munkatársaidat szellemileg is. A legtöbb ember örül, hogy végre letudta az iskolát, és azt szeretné, hogy hagyják őt békén a képzésekkel. Neked kell megmutatnod, hogy milyen jó tanulni. Azt a pillanatot imádom látni az arcokon, amikor felismerik, hogy a tudás mekkora érték. Ezek az emberek is olyan visszajelzéseket adtak nekem, hogy alig bírtam könnyek nélkül olvasni a Facebookon érkezett üzenetek sorát.
Nem szabad leértékelni egy munkatársat sem. A betanított munkás is ugyanolyan értékes ember, és őt is fontos képezni.
Az emberek tudják felemelni a céget. Ehhez pedig nekünk kell felemelni az embereket. Tudást, szeretetet, szellemiséget kell adnunk nekik. Bánj az embereiddel úgy, mint a vállalkozásod legértékesebb részével.

Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd fel a csapatod