A múlt héten a helyes betanítás, a munkatársképzés fontosságáról írtam neked. Akkor megbeszéltük a leggyakoribb hibákat, amelyeket elkövetnek a cégek. Ma a munkatársak képzésének egy haladó szintjébe szeretnék bepillantást adni. Remélem, hogy kedvet is kapsz hozzá, majd meglátod, hogy mennyire hálás tevékenység ez.

Munkatárs-mesterképzés? Az egy új hobbi?

Mi értelme van annak, ha nem csak gyorsan betanítod a kollégákat, hanem egyenesen mesterképzést működtetsz? Hosszas elméleti fejtegetés helyett néhány való életből vett példával megmutatom.
Nemrég láttam egy videót egy olasz cégről. Elmesélték a sikersztorijukat: Egy étteremként indultak a többezer hagyományos olasz étterem között. Elkezdte őket foglalkoztatni, hogy valóban a hagyományos pizzát és tésztaételeket készítik-e, ezért felkutatták az eredeti recepteket. A régi alaprecepteket leírták, és megtanították a szakácsoknak is, hogy csak ez alapján készülhessenek náluk az ételek. Meg is volt a kész képzési rendszerük, alapítottak hozzá egy iskolát is, ahol a fiatal szakácsok is elsajátíthatták a tudást. Ma már bekerülni is elismerés az iskolájukba, oklevelüket pedig komolyan veszi a szakma. Így tudtak kítűnni a rengeteg olasz étterem közül, és biztosították, hogy mindig legyen elég hozzájuk jelentkező profi szakács.

Megvalósítható ez egy magyar kkv-nál?

Nem is kell Olaszországig menni jó példáért. Nálunk is ismert a KÜRT Akadémia, amit a KÜRT Kft. vezetője alapított. Akadémiájukon IT szakembereket képeznek, és melléktermékként a vállalkozás hírnevét erősítik.
Ugyanúgy munkatársakat képzünk mesterekké mi is a Performiánál. Mivel a nálunk szükséges tudást nem lehet megszerezni a HR-szakon, muszáj cégen belül átadnunk azt.
Így tesz a Langmár Kommunikáció csapata is, akik szövegírással foglalkoznak. Elmesélték, hogy nincs az egyetemen szövegírás szak, a marketinget végzők pedig a gyorsan változó online világhoz képest elavult tudással jönnek ki a felsőoktatásból, ezért muszáj hogy belső képzéssel gyártsák maguknak a munkatársakat.

Régóta nem találsz jó szakembereket?

Azt tanácsoltam profi asztalosokat kereső ügyfelemnek is, hogy alapítson asztalosképzést. De nem akármilyet, mesterképzést! Mivel ő nem futószalagon gyártja a bútorokat, hanem szó szerint álomkonyhákat készít, nagy tudású, kreatív asztalosokra van szüksége. Gondolhatod, mennyire nehéz ilyeneket találni. Ezért azt mondtam neki: „Attila, ha nincs ember, akkor csinálni kell! Alapítsd meg az asztalosiskoládat, és a Te nevedhez fog fűződni ez a szakma Magyarországon. Lesznek kész embereid és lesz jó PR-od. Örökre hálásak lesznek neked azok, akik rendes szakmát kapnak tőled.”

Amikor megvan a képzési program a cégen belül, akkor már csak némi ügyintézés és jogi procedúra, hogy hivatalos papírt is szerezzünk a mesterképzésünkhoz. Persze munkatársakat képezni flancos oklevél és akkreditáció nélkül is lehet, hiszen a jó munkavégzéshez nem papír kell, hanem tudás.
Ha nincs elég képzett jelentkeződ az üres állásokba, de már elég jó vagy a munkatársak képzésében, akkor gondolkodj el az mesterképzés megalapításán. Szaktekintélynek fogsz számtani, és a tanulók nálad akarnak majd dolgozni.

Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd fel a csapatod