Még most, a munkaerőhiány idején is óriási pazarlás zajlik a magyar cégekben, ha jó munkatársakról van szó. Elmesélem, hol rontják el sokan, hogy Te ne ess bele ebbe a gyakori hibába.

A nagy tévedés: a személyzetfelvétel vége

Azt tapasztalom a cégekben, akiknek segítek, hogy náluk a személyzetfelvétel lezárul ott, hogy alá van írva a szerződés munkatárs és cég között. Végülis logikusan hangzik: a jelölt fel van véve, papír aláírva, feladat kipipálva, mehetünk tovább.
Viszont a 3 hónapos próbaidő alatt az állás valójában még nincs betöltve, itt még nincs vége a toborzásnak. Akkor hol ér véget? Ott kezdődik a toborzás, hogy “Kell egy ember!” és ott fejeződik be, hogy a munkatársnak véglegesített szerződése van, be van tanítva és főleg önállóan képes dolgozni a posztján.

Még egy tipikus melléfogás

A magyar kkv vezetők gyakran úgy gondolják, hogy ha a jelölt aláírta a szerződést, akkor automatikusan megvan az elkötelezettsége is a cég irányába. A házasságban sem garantálja az örök hűséget a ceremónia és a papír, azt a férjnek és a feleségnek kell elérni. A cégnél ugyanez a helyzet, az alkalmazott elkötelezettsége nem a munkaszerződés miatt alakul ki, hanem a vezető és a munkatársak miatt.
Sőt, van további meglepő hírem is! Nem csak az új munkatárs vizsgázik a cég előtt, de a cég is vizsgázik az új kolléga előtt. Lehet, hogy a HR-es eladta neki profin a céget, de hogy utána ő mit tapasztal, az más kérdés. Gondoljuk át, mennyire profi a cég? Mennyire vagyunk felkészülve arra csapatként, hogy jön egy új munkatárs? Ez nem csak egy bejelentés, hanem megértést kell adni a munkatársaknak arról, hogy miért kell az új ember, hol lesz a helye, ki ő, miért jó, hogy velünk fog dolgozni és mi lesz az a plusz, amit ő hoz a csapatba.

Befogadják az új embert a munkatársaid?

Jellemző eset, hogy egy cégben a “kemény mag” elijeszti az új munkatársakat. Mindegy, kit hoz a vezető a csapatba, a régiek nem fogadják be, nem segítik a betanulását, sőt még az se ritka, hogy egyenesen gúnyt űznek belőle egymás szórakoztatására. Ha folyton ez történik az új emberekkel, akkor elpazarolunk tucatnyi képzett munkaerőt, arról nem is beszélve, hogy mennyi időt és pénzt fektettünk a megkeresésükbe feleslegesen.

Amire mindenki vágyik a szíve mélyén

Az állásinterjúkon mindig feltesszük a kérdést a jelöltnek, hogy mi a legfontosabb ok, amiért munkahelyet vált. A válasz az esetek túlnyomó többségében ugyanaz, attól függetlenül, hogy kétdiplomás mérnök vagy éppen autószerelő ül előttünk: hogy szeretne egy jó hangulatú munkahelyet, jó csapattal és főnökkel. Meg kell teremteni ezt a kultúrát a cégben. Hiszen a munkatársakat ugyan egyesével vesszük fel, de csapatban kell túlélniük nap, mint nap.

Mit tegyél meg, hogy ne pazarold el az új munkatársat?

Nálunk a cégben irányelvek vannak arra, hogyan viselkedünk egy új emberrel. Ezek olyan egyszerű szabályok, amiket minden kolléga ismer, és egyetért vele. Például:

1. Fogadd barátságosan az új munkatársat!
2. Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy ez az ember otthon érezze magát.
3. Segítsd az új munkatársat, ha látod, hogy szüksége van rá.
4. Bármikor kérdez, legyél vele készséges és válaszolj a kérdéseire.

Ezeken kívül létezik még egy kulcsfontosságú irányelv nálunk: nem használunk belső szlenget, rövidítéseket, szakszavakat az új munkatárssal, mert ezek a számára ismeretlen kifejezések bizonytalanságot okoznának neki. Minden szakmának megvan a maga szókészlete, ha ezt rögtön rázúdítjuk az új emberre, akkor rosszul fogja érezni magát.
Vezetőként, ha teheted, kezdetben gyakran érdeklődj afelől, hogy hogy érzi magát, segíthetsz-e neki valamiben.

Ha ezeket bevezeted a cégedbe, már rengeteget segítettél az új kollégáknak. Még van jónéhány eszköz a tarsolyunkban, aminek segítségével megtartod a kezdő munkatársat! Ezeket a jövőheti blogban olvashatod majd. Így lesz időd fokozatosan bevezetni a módszereinket.
Nagyon örülünk, ha visszajelzel, hogy milyen tapasztalataid vannak az új kollégákkal kapcsolatban!

Ne feledd, október 4-én újra Performia Vezetői Klub lesz nálunk, amire szeretettel várunk! Nézd meg a programot itt: Két fantasztikus előadó  az októberi PVK-án

Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő