Nem minden hiba egyforma. Sőt, a hiba súlyát nem is annyira a konkrét körülmények, vagy a szakterületed adja, hanem a hiba viszonylagos helye a munkafolyamatban. Ennek alapján vannak olcsó és drága hibák, és persze nem mindegy, hogy ezek aránya a Te cégednél milyen.

Hogy mit értek ezen? A válasz egyszerű, és egy általános szabályszerűségen alapul. Minél közelebb észleljük a hibát a felhasználóhoz (ügyfélhez, vevőhöz), annál drágább lesz a kijavítása, és annál nagyobb lesz a veszteség. Nem is beszélve arról, ha a vevő maga észleli! És fordítva: minél hamarabb felfedezzük, annál kevesebb kárt csinál, és annál olcsóbb kijavítani.

Például, tegyük fel, hogy mobiltelefonokat gyártunk. Megy is a dolog látszólag, hiszen egyre-másra juttatjuk ki a piacra az elkészült terméket. Csakhogy a fogyasztónak nem ilyen pozitív a véleménye. Az áruval gond van!

Ha ezt egy lépéssel hamarabb felfedeztük volna, a gyártósor vége felé, a termékellenőrzés vagy a minőségvizsgálat során, akkor a helyzet máris egy fokkal jobb lenne. Megspórolhattuk volna mindazt, ami az utólagos reklamációval jár: visszahívás, javítás, visszaküldés a vásárlónak stb.

De lépjünk egyet még hátrébb gondolatban!

Még több pénzt és időt tudtunk volna megtakarítani, ha már gyártás közben rájövünk, hol a hiba. Jelentős lett volna a megtakarításunk, ha a mobiltelefon összeszerelésekor javítunk a hibán, és egészen számottevő, ha az elemek legyártásakor.

Hová vezet ez az okozati lánc? Könnyen kitalálható, hogy az alkalmazottaidhoz! Itt, a folyamat legelején történnek a leggyakoribb és legköltségesebb hibák.

A hiba tehát nem valamiféle kiküszöbölhetetlen véletlenen, hanem emberi tényezőkön múlik! Ezért is mondják viccesen: „ha nem tanulsz a hibáidból, akkor felesleges elkövetned őket”.

Valójában a hibák mindegyike visszavezethető arra, hogy valaki nem végezte el a munkáját, vagy nem úgy végezte el, ahogy azt kellett volna. Tehát ha az embert „javítjuk ki”, az a legolcsóbb, mert rendszerint ő a hibaforrás oka a folyamat elején.

Sőt, ha kiválóan alkalmas, azaz termelő embereket veszünk fel, akkor a hibák, bajok nagy része eleve megúszható. Ehhez szükséges a személyzetfelvételt, az alkalmazottak szelektálási technikáit erősíteni.

Minél olcsóbb és kevesebb hibát szeretnél, annál fontosabb tehát, hogy ezt a legelső láncszemet, az emberi tényezőt erősítsd cégednél mindkét formájában, mint vezetőt és mint személyzetet.

Ha kiváló csapatot szeretnél toborozni, hogy alig legyen hibajavításod, akkor a személyzetfelvétel tréningünket érdemes elvégezned.
Már megvan a csapat, és magasabb szinten szeretnél érteni a személyzethez, a motivációhoz? Akkor a Megoldás a személyzeti problémákra tréning való Neked.